søndag 17. april 2016

Kirsebærbladlus - hvordan bekjempe?


Da har årets viktigste hagekamp begynt: kampen mot kirsebærbladlusa. Jeg har kjempet mot disse småjævlene i to år nå, men det er først i år at jeg har forstått litt om økologien i morelltreet mitt.
I løpet av vinteren har jeg trålet internettet for å finne gode måter å bekjempe lusa på en naturlig måte. Jeg nekter nemlig å bruke insektsmiddel i hagen min.

Morelltreet mitt er av typen Sunburst og er bare 3 år gammelt. Yngre trær er et svært yndet offer for kirsebærbladlusa. I fjor krøkket omtrent alle bladene seg sammen, slik at treet ikke vokste. Jeg endte med å måtte klippe av mesteparten av de nye skuddene.
Her er slagplanen:

Såpe og olje:
Eggene til bladlusa overvinter ved knoppene. Eggene tåler ikke såpe, så ved å spraye knoppene tidlig på våren kan man bli kvitt bladlusa fra i fjor. Nå som knoppene snart er i ferd med å sprette, har jeg lagd en blanding av 5 liter vann, 1 dl øko rapsolje og 1/2 dl grønnsåpe. Forrige helg sprayet jeg dette på treet med fokus på knoppene.
Denne helgen har jeg gått over en gang til, men heldt blandingen i hånden og forsiktig strøket dette oppover greinene og over knoppene. Igjen i hånden ser jeg masse bittesmå døde bladlus! De er så små at de er umulige å se på treet. Denne blandingen dreper ikke voksne lus, så det er viktig å gjøre dette får eggene klekker.

Har du kirsebærbladlus i treet ditt, vil du kanskje legge merke til at det også er en haug med maur som også går rundt. Først tenkte jeg" jippi" mauren kommer til å spise opp bladlusa. Men det motsatte er tilfelle. Maurene holder bladlus som sine egne husdyr, og de "melker" dem for honningdugg som bladlusa skiller ut. Så for å få bukt med bladlusa, må man stoppe mauren også.

Her har jeg funnet to metoder, og tenker å prøve begge to:

Kritt:
Maur fikser visstnok ikke å gå over kritt. Så nå har jeg laget et 3 cm krittfelt rundt stammen på treet. Ulempen med dette, er at ved regnvær så forsvinner krittet, så da må man huske på å tegne mer kritt på treet. Så forrige helg tegnet jeg med kritt på stammen. Denne helgen var det allerede regnet bort, og jeg fant en maur i treet. Nytt kritt er nå på plass.


Vaselin:
Maur klarer heller ikke å gå over vaselin. Så her skal jeg lage et 10 cm bredt bånd med elastisk malertape, og smøre vaselin i en tykk stripe oppå malertapen. Ulempen er visstnok at vaselinen kan renne ned på stammen. For å unngå det trenger man et godt stykke med malertape i området under der man smører vaselin, slik at den har litt plass å sige nedover. Man bør også bruke elastisk malertape, for å få det så tett mot stammen som mulig for å hindre at maueren kryper under, men samtidig la treet få muligheten til å vokse.

Så får vi se om disse triksene klarer å ta knekken på bladlusa på en naturlig og miljøvennlig måte. Jeg skal også prøve å finne marihøner å ta de med til treet. De er naturlig fiender av bladlus.

Regner med at det kommer noen oppdateringer etterhvert på hvordan det har gått. Stay tuned!
1 kommentar:

  1. Hei! Fikk du bukt med kirsebær lusa? Sliter med det samme selv :/

    SvarSlett

Jeg setter stor pris på om du legger igjen en kommentar!